Nieuws

sept
04

Onderhoud van historisch groen, een vak apartTerug

Met beide (groene) handen de kans aangegrepen
‘En soms komt er ineens iets op je pad, waar je wat mee moet…’ Griselda, vrouw van hovenier Gèrald Engeltjes, vertelt hoe ze destijds zijn begonnen. ‘Gèrald werkte bij de stichting PHB (Particuliere Historische Buitenplaatsen), die met behulp van subsidie van het rijk zorgde voor de instandhouding van historische tuinen en groen rond de buitenplaatsen van landgoederen. Helaas werd de stichting eind 2010 opgeheven. Door zijn enorme werkervaring en specialisme op het gebied van historisch groen, werd Gèrald gevraagd vier landgoederen te blijven verzorgen.’ Maar wat doe je als je wél de groene vingers hebt maar het ondernemerschap niet door je aderen stroomt? Gelukkig was daar Griselda. Met haar drive en de nodige overtuigingskracht (‘wat heb je te verliezen?’), wist ze Gèrald te overtuigen. Hij het vakmanschap, zij de zakelijke kant van het verhaal. En zo kwam het dat Gèrald op zijn verjaardag (want ja, toen had hij even tijd) de inschrijving bij de KvK deed.

Zoals bij alles: als je iets voedt, gaat het groeien
‘Ik werk sindsdien mee in de zaak. De landgoederen, die doet Gerald zelf; dat is voor mij verboden terrein. Hij staat voor kwaliteit, komt al zijn afspraken na. Ik verzorg de offertes, handel telefoontjes af. Door veel mond op mond reclame kwam er ook de aanleg en onderhoud van particuliere tuinen bij. We groeiden. Veel kan ik zelf, zoals de administratie en de boekhouding, maar voor de kneepjes uit het vak was er toch wel een accountant nodig. Ik kende Roland van Epe Accountants al van vroeger, vertelde hem over onze eigen zaak en zo is de prettige samenwerking met hen ontstaan.’

Historisch groen, met hart en ziel
‘Het onderhoud van historische landgoederen blijft ons specialisme,’ vervolgt Griselda. ‘Groots denken is hierbij nodig. Gèrald schrikt niet terug van de grootte of de hoeveelheid werk, maar gaat deskundig aan de slag, met dezelfde passie voor het landgoed als de eigenaren zelf. De charme van het landgoed, dat willen behouden en onderhouden, is een vak apart. En Gèrald staat voor dat vakmanschap. Maar we deinzen ook niet terug voor een kleinere tuin in een nieuwbouwwijk. Onderhoud, aanleg, renovatie, restauratie en advies; we doen het allemaal.’ Om Gèrald nóg beter te kunnen begrijpen en ondersteunen, volgt Griselda een opleiding Tuinarchitectuur. Ze dacht misschien dat ze geen groene vingers had, maar wellicht zijn zelfs die te kweken?!

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang financiële en fiscale zaken die voor u van belang zijn.

Aanmelden